D-vitamin brist vanligt fenomen

Varannan svensk lider av brist på D-vitamin!

Så många som hälften av Sveriges befolkning lider av brist på D-vitamin under vinterhalvåret enligt en studie på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Forskare i Göteborg studerade hur skillnaderna i nivå varierade mellan sommar och de solfattiga månaderna. Alla personer som ingick i studien var friska människor som var omedvetna om deras låga nivåer av D-vitamin.

Brist på D-vitamin kan ge symptom som trötthet, håglöshet och nedstämdhet. Det är också med rätt nivå för upptaget av kalcium, för benstommen och för immunsystemet.

Den viktigaste källan till D-vitamin är när vi exponeras för solen och tillgodogör oss ca 90% av behovet på så sätt. Till och med under våren är solen för svag för att vi ska kunna tillgodogöra oss vitamin D i tillräcklig mängd. I april och maj behövs mycket sol för att ge tillräcklig mängd vitamin D.

Vitamin D3 som tillskott i tillräcklig dos för att ge en bra effekt är 50-100 mg per dag.

 

Kommentera gärna: